Behandeling

Jules wordt in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie behandeld met een combinatie van chemotherapie, een operatie om de tumor te verwijderen en een bestraling. Voor de laatste intensieve chemotherapie worden er stamcellen afgenomen, die na de chemo worden teruggeplaatst.
Als Jules deze behandelingen goed doorlopen heeft, komt hij in aanmerking voor een vervolgbehandeling in Amerika (Philadelphia). Deze immunotherapie zet zijn afweersysteem aan tot vernietigen van kankercellen. De therapie duurt ongeveer een half jaar en vergroot de overlevingskans van Jules aanzienlijk.

Hoe werkt immunotherapie
Immunotherapie is een studiebehandeling die op dit moment nog niet in Europa beschikbaar is. De behandeling vindt plaats in het Children’s Hospital of Philadelphia (CHOP). Het CHOP is een groot ziekenhuis waar veel expertise aanwezig is op het gebied van neuroblastoom en kinderkanker. De behandeling bestaat uit het toedienen van diverse medicatie. Dit zorgt ervoor dat de tumor niet meer groeit en verspreidt. Daarnaast zorgen de medicijnen ervoor dat tumorcellen worden gevonden en vernietigd. De immuniteit van het lichaam wordt verhoogd in het beenmerg en in het bloed. Witte bloedcellen worden beter aangezet om de tumorcellen te vernietigen. Door de medicatie wordt er ook geprobeerd om resterende neuroblastoomcellen te veranderen in normale cellen zodat deze zich minder snel delen.

De totale combinatie van de bovenstaande medicatie is een effectieve wijze om neuroblastoom bij kinderen te bestrijden. De immunotherapie heeft gezorgd voor revolutionaire resultaten. De behandeling verhoogt de overlevingskansen met ruim 20%.

De artsen in Nederland bepalen in overleg met Amerikaanse collega’s of een kind deel kan nemen aan de behandeling in Philadelphia. Jaarlijks ondergaan 5 tot 10 kinderen uit Nederland deze behandeling. Meestal zijn er 6 tot 8 Nederlandse gezinnen in Amerika voor de immunotherapie van hun zoon of dochter. Tot nu toe hebben in totaal 225 kinderen uit verschillende landen de therapie gehad.

Meer informatie over neuroblastoom en behandelingen vind je op de site van het Prinses Máxima Centrum

Deel dit bericht:
facebooktwitter